M.C. Escher: ο χαράκτης

Ο Maurits Cornelis Escher (1898-1972) γεννήθηκε στο Leeuwarden  της Ολλανδίας. Σε ηλικία 20 ετών μετακόμισε στο Harleem για να σπουδάσει στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Διακοσμητικών Τεχνών. Ο δάσκαλός του Samuel Jessurun de Mesquita μόλις είδε κάποια σχέδια και χαρακτικά του, τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει τις γραφικές και διακοσμητικές τέχνες.
     Στις αρχές του 1923 γνώρισε στο Ραβέλλο της Ιταλίας την Jetta Umiker, με την οποία παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα και απέκτησαν τρία παιδιά. Μετακόμισαν στη Ρώμη το 1924 όπου και έμειναν ως το 1935. Η άνοδος του φασισμού τους ανάγκασε να εγκατασταθούν αρχικά στην Ελβετία και δύο χρόνια αργότερα στο Βέλγιο. Όταν το 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στις Βρυξέλλες, ο Escher μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στο Baarn, μια πόλη στην κεντρική Ολλανδία. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στο Laren όπου και πέθανε, στις 27 Μαρτίου 1972.
     Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες από το 1921 έως το 1935, ταξίδεψε σε όλη την Ιταλία σχεδιάζοντας οτιδήποτε του προξενούσε εντύπωση. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών μετέτρεπε κάποια από τα σκίτσα αυτά σε χαρακτικά.
     Κρίσιμη καμπή για το έργο του  υπήρξε το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποίησε το  1936 στο παλάτι της Αλάμπρα. Εκεί μαγεύτηκε από τα συμμετρικά μοτίβα των Μαυριτανών καλλιτεχνών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του παρήγαγε 137 χαρακτικά που σχετίζονται με τη συμμετρία και την  κανονική διαίρεση του επιπέδου. Σε πολλά από τα έργα του απεικονίζονται ανέφικτα κτήρια, κατασκευές δηλαδή που είναι αδύνατον να υπάρξουν στον τρισδιάστατο κόσμο μας.
     Το έργο του Escher αποτελείται συνολικά από 448 χαρακτικά καθώς και από περισσότερα από 2000 σχέδια. Στο έργο του μας πρόσφερε νέους τρόπους αντίληψης του χώρου, του χρόνου, της προοπτικής και της δομής.
 «Όταν έρχομαι αντιμέτωπος με τα μυστήρια που μας περιβάλλουν και αναλύω τις παρατηρήσεις που έχω κάνει καταλήγω στα μαθηματικά. Παρόλο που δεν έχω καμία εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, συχνά πιστεύω ότι έχω περισσότερα κοινά με τους μαθηματικούς, παρά με τους συναδέλφους μου καλλιτέχνες»

M. C. Escher